בקצה המדבר, במקום בו נפגשים שמיים אינסופיים עם חולות זהובים, שוכנת פתחת ניצנה – פינת חמד חקלאית המהווה עדות חיה להפרחת השממה. כאן, בין החממות המשגשגות והשדות הירוקים, קם בית ספר 'אדם ואדמה ניצנה' – מקום שבו חזון חינוכי נפגש עם מורשת חלוצית.
סיפורה של פתחת ניצנה הוא סיפור של התיישבות נחושה, של חקלאות פורצת דרך, ושל אנשים שבחרו להפוך מדבר לגן פורח. על פני אלפי דונמים משתרעים כאן שדות ירקות, המספקים מזון טרי למדינת ישראל כולה ומהווים נדבך חיוני בביטחון המזון הלאומי.
בית הספר החדש נושא עימו סיפור מיוחד של גבורה וזיכרון. הוא מוקדש לזכרם של יפתח גורני ז"ל ולירן אלמוסנינו ז"ל, בני המקום שנפלו בקרב גבורה בשבעה לאוקטובר, בעת שהגנו על תושבי עוטף עזה. רוחם הנחושה והאמיצה מהווה השראה לתלמידי בית הספר, הממשיכים את דרכם בשמירה על גבולות המדינה דרך עבודת האדמה והתיישבות.
תלמידי בית הספר יוצאים מידי בוקר אל השדות והחממות של פתחת ניצנה. בין חממות הפלפלים בכמהין, שדות העגבניות בבאר מילכה וחוות נחל בוקר, הם לומדים את סודות החקלאות המדברית.
בית הספר, שצפוי לגדול ולצמוח עד למאה תלמידים ותלמידות מכיתות ט' עד י"ב, הוא חלק מהחזון של רשת 'אדם ואדמה' – חזון של תקווה, צמיחה ואמונה בכוחו של הדור הצעיר להמשיך ולהגשים את החזון הציוני של הפרחת השממה, שמירה על הגבולות וחיזוק ההתיישבות בנגב.
אני נרגש לשתף אתכם בפרק חדש ומשמעותי בסיפור החינוכי שלנו. בחרנו להקים את בית הספר החדש של אדם ואדמה בכפר הנוער ניצנה – מקום שמהווה מיקרוקוסמוס אמיתי של החברה הישראלית על כל גווניה.
הבחירה בניצנה אינה מקרית. באזור ספר זה, על גבולה הדרומי של מדינתנו, מתקיים מפגש מרתק בין אדם לאדמה. כאן, חקלאים חדורי אמונה נאבקים יום-יום להפריח את השממה, וכאן אנו מאמינים שנוכל להצמיח את הדור הבא של המנהיגים.
השנה זכינו לפתוח את שערינו ל-20 תלמידים ותלמידות מכיתות ט' ו-י'. הם החלוצים שיניחו את היסודות למוסד חינוכי פורץ דרך. חזוננו הוא להשתלב במרקם החיים המיוחד של ניצנה, ולהפוך לחלק בלתי נפרד מסיפור ההתיישבות והחינוך בנגב.
כפי שאמר בן גוריון – "בנגב ייבחן העם בישראל" – ואנו, בבית הספר החדש שלנו, לוקחים חלק במבחן הזה. יחד ניצור כאן מודל חינוכי המשלב בין אהבת האדם, האדמה והסביבה.
בתכנית יש שתי כיתות ולכל כיתה מחנך, מדריך בוגר, וש"ש.
הצוות החינוכי של הכיתה מלווה את העבודה החקלאית ואת תהליך ההתפתחות אישי והקבוצתי בכל שעות היום.
צוות המורים כולל מורים מקצועיים שמובילים את לימודי התיכון. המורים מחוברים לעשייה החקלאית התכנית, הם יודעים לנווט ולתת מענה פרטני לצד פיתוח של אחראיות אישית על הלמידה.
בתכנית פועלים יועץ חינוכי, עו"ס פנימייתי ומנחת קבוצות שמלווים את התחום הרגשי האישי והקבוצתי.
מועצת רמת נגב מלווה אותנו ומאפשרת לנו להגשים חלומות. החניכים עובדים בנגריה ובונים לעצמם את מועדון המגורים.
אנחנו חלק מכפר נוער שמשלב בתוכו את כל גווני החברה הישראלית- מפנימייה לנוער בדואי, דרך תוכנית לקליטת עולים מברית המועצות וכן מכינה קדם צבאית- "דרך ארץ". אנו מציינים חגים משותפים ופעילות חוצות גילאים ומגזרים יחדיו.
במהלך השבוע החניכים יוצאים לחוגי העשרה, כגון: כדורגל, כדורסל, סירות, צורפות, קרב מגע, ליבוד, אקרובטיקה ועוד…
"מודה שהתחלתי עם ציפיות נמוכות מהפרוייקט, בכל זאת, בני נוער צעירים ועבודה חקלאית אינטנסיבית זה לא מובן מאליו, שמח להגיד שהופתעתי מאד לטובה מהיחס הרציני, המחוייבות וההשקעה של בני הנוער והצוות. מהר מאד הילדים הפכו לחלק אינטגרלי מצוות העובדים כשהם מבצעים גם את העבודות הרגישות ביותר וגם את הקשות ביותר ברצינות ואכפתיות, שמח מאד שהם חלק מהצוות, למשק זה מועיל מאד, את הילדים זה מחבר לארץ לערך העבודה, לרצינות ועצמאות .
פרוייקט מצויין."