"בנגב ייבחן העם בישראל" דוד בן גוריון
הערבה, אזור מדברי קסום ומבודד, מהחלוציים והיפים בארץ, בעל חשיבות היסטורית וציונית. במהלך השנים התיישבו כאן חלוצים שביקשו להפריח את השממה ולהפוך את החולות הלוהטים למרחבים פורחים. החקלאות בערבה הלכה ונבנתה והפכה להישג לאומי אסטרטגי המסייע לשמירת הביטחון וגבולות המדינה וכן ליצירת עצמאות בייצור המזון לאזרחים.
מתוך משבר חקלאי שפקד את הערבה לפני כעשור, צמחה תכנית אדם ואדמה. המשבר, שהגיע לשיאו בשנת 2015, גרם לנטישה המונית של עשרות חקלאים את מלאכת עיבוד האדמה. כדי לשמור על חזונו של דוד בן גוריון להפרחת הנגב, להצמיח את דור המנהיגות הבא של מדינת ישראל ולספק תמיכה מתמשכת ומשענת יציבה לחקלאי האזור, הוקם המודל החינוכי הייחודי שהפך לרשת "אדם ואדמה". התלמידים שלנו רואים עצמם כממשיכי דרכם של החלוצים שהגיעו לעשות את הבלתי אפשרי באדמת הנגב…
כיום "אדם ואדמה" בערבה מונה כשמונים חניכות וחניכים, הגרים ולומדים בקמפוס פנימייתי חדשני במושב חצבה אשר משתלב עם הנוף המדברי, קמפוס במרחב הפתוח אשר מאפיין את הערכים של "אדם ואדמה" ומאפשר חינוך מיטבי ומשמעותי. בכל בוקר עם הזריחה יוצאים החניכים למשימה החקלאית, שם הם פוגשים חקלאות ישראלית מהמובילה בעולם, לוקחים חלק ביצירת עצמאות מזון לישראל – עבודה בחממות ובשדות הפתוחים בגידול מגוון ירקות ביניהם עגבניות, פלפלים, מלפפונים, קישואים, חצילים, בצל ותבלינים לצד סיוע לחקלאים במטעי התמרים והמנגו. בצהריים מתחילים את תכנית הלימודים בהובלת צוות מורים מנוסה ומקצועי אשר מקדם את התלמידים למצוינות בבגרות מלאה בשילוב לימודי חקלאות שכוללים הכשרות וקורסים כגון פיקוח מזיקים, רחפנים, מערכות השקייה ועוד כחלק מתכנית אגרו-טק עם מו"פ ערבה.
בנוסף ללימודים יש שיעורים מקצועיים של יצירה ומלאכה כגון נגרות, מסגרות, גששות ושטח לצד חוגי העשרה של כושר קרבי והכנה לצבא, מוסיקה, קרמיקה ואמנות בשילוב טיולים והיכרות עם האזור, התנדבות ומעורבות בקהילה.
התפיסה החינוכית היא שני מחנכים לקבוצה לצד מדריכים צעירים אשר מאפשרים יחס אישי שרואה כל חניך וחניכה ברמה האישית והקבוצתית. הצוות הרחב עוטף את החניכים בכל תחומי החיים – חינוך ערכי וחברתי, פדגוגי, רגשי, בטיחותי, תזונתי, תפעולי ועוד.
אנחנו מאמינים כי החינוך בערבה מאפשר לנערים והנערות לממש את מלוא הפוטנציאל וגילוי כוחותיהם לצד האתגרים הכרוכים במרחק מהבית.
תכנית אדם ואדמה קמה מתוך צורך משמעותי להחדיר רוח צעירה ואיתנה לחקלאות הארץ ישראלית – על ידי משימה חשובה זו נוצר שינוי עמוק בחינוך הנוער שלוקח חלק במשימה. עבור הנער הישראלי שמגיע לאדם ואדמה, מדובר בהזדמנות משנת חיים – חיבור שורשי לארץ, לעם, למסורת היהודית ולחיים של עמל.
כל יום, במהלך ארבע שנות התיכון, מקבל משמעות עם יציאה לעבודת השדה, לימודים לבגרות מלאה ותוכן ערכי מגוון.
יום עמוס וגדוש אך עם חיוך גדול על הפנים ושמחה עצומה בלב!
בתחילת הדרך מגיעים עם תרמיל גדול על הגב אשר במעלה הדרך מתמלא בערכים חוויות וזכרונות שהופכים להיות חלק ממני למשך כל חיי.
שילוב העבודה החקלאית והחינוך מאפשר להגיע לנקודות עומק שקשה להגיע אליהן בדרכים אחרות, שילוב מדהים שמוכיח את עצמו לאורך שנים ארוכות.
יוסי מונטג – מנהל התיכון, מחנך ומייסד
ניר הנדל – מנהל פנימייה ומחנך
עמית מאיר – מנהל שותף, מייסד ומחנך
אורי בן ארי – מנהלת תזונה ואם בית
מיטל שיר – אחראית תפעול
אורית ווין – מנהלת פדגוגית, רכזת בגרויות ומורה לספרות
צופיה ניר – עובדת סוציאלית
מור הניק – ראש בית מדרש
טל רסקין – מחנך י"א
אדם סמץ – מחנך י'
רותם ישראל– מחנכת י'
נדב אלקנה – מחנך ט'
בתכנית ישנם ארבע כיתות ולכל כיתה מחנך, מדריך בוגר, וש"ש.
הצוות החינוכי של הכיתה מלווה את העבודה החקלאית ואת תהליך ההתפתחות אישי והקבוצתי בכל שעות היום.
צוות המורים כולל 15 מורים מקצועיים שמובילים את לימודי התיכון. המורים מחוברים לעשייה החקלאית התכנית, הם יודעים לנווט ולתת מענה פרטני לצד פיתוח של אחראיות אישית על הלמידה.
בתכנית פועלים יועץ חינוכי, עו"ס פנימייתי ומנחת קבוצות שמלווים את התחום הרגשי האישי והקבוצתי.
בנוסף ללימודים יש שיעורים מקצועיים של יצירה ומלאכה כגון נגרות, מסגרות, גששות ושטח לצד חוגי העשרה של כושר קרבי והכנה לצבא, מוסיקה, קרמיקה ואמנות בשילוב טיולים והיכרות עם האזור, התנדבות ומעורבות בקהילה. הידע והמיומנויות הללו משלימים את הלימודים החקלאיים והטכנולוגיים ונותנים להם כלים מגוונים לקראת חיים של מעורבות יצירה ועשייה.
בית המדרש מהווה שילוב ייחודי בין העבודה בשדה לבין לימוד משמעותי. בבית המדרש החניכים מעמיקים בטקסטים יהודיים ודנים בשאלות מהותיות על הקשר בין האדם, האדמה והטבע, מתוך אמונה שהלימוד הבית מדרשי הוא כלי חינוכי מעצים התורם לפיתוח המנהיגות, האחריות והעצמאות שהתכנית שואפת אליהן. בבית המדרש ישנן חבורות לימוד קטנות כמו גם הרצאות מפי אנשים מהחברה הישראלית על גווניה השונים.
חממת ירקות – מול בית הספר אנו מטפחים חממה לגידול מגוון של ירקות ועלים ירוקים. חלק מהתוצרת נארזת נתרמת למשפחות נזקקות או שכולות וחלק מהתוצרת מגיעה למטבח ביה"ס ובכך אנו נהנים מאוכל טרי היישר מהחממה אל הצלחת.
שת"פ עם מו"פ ערבה – התלמידים שלנו לומדים בחממת הערבה שמהווה מרכז לימודי להוראת מדעי החקלאות ולימודי טבע, מדע וסביבה. ייחודה הוא בחיבור עם חוקרים ומדענים. החיבור מאפשר יצירת תכניות לימוד ברמה אקדמית גבוהה. הלימודים בחווה מאפשרים הרחבה והעמקה ושילוב חקלאות ביוטכנולוגית מתקדמת עם חוויה מעשית ומציאת פתרונות לבעיות אמיתיות.
שיקום מטע זיתים – לקחנו על עצמנו את שיקום מטע הזיתים ביישוב ספיר, כארבע מאות עצי זית שהוזנחו עם השנים. כך אנו רוכשים ידע וכלים בתחום חדש ובו בזמן מטפחים ומשקמים אזור מוזנח בערבה.
מיזם פטריות – הקמנו מבנה לגידול פטריות שבו נתנסה בגידול ובמחקר של פטריות. בשלב הראשון נעשה מחקר באמצעות גידול פטריות שונות באופנים שונות. בשלב הבא יהפוך לענף מכירה של פטריות.
גבינות צאן – אנו מגדלים עיזים ובקרוב נתחיל בחליבה. במקביל ישנה הקמה של גבנייה להכנת גבינות לשימוש עצמי ולמכירה.
"כשהגעתי לאדם ואדמה המדריכה שלי דיברה איתנו על סיום השנה, כל מה שחשבתי עליו זה שאני בכלל לא אצליח לסיים פה את השבוע, בזכות החניכים והצוות הצלחתי לסיים את השבוע ועוד רבים אחריו. אדם ואדמה זה יותר מסתם פנימייה חקלאית, זה חברים, משפחה, בית ובעיקר מקום בטוח שבו אפשר להיות מי שאתה בצורה הכי טובה שיש"
"הלמידה באדם ואדמה מתאימה למי שמחפש משהו אחר, משהו גדול יותר מהחוויה הרגילה בבית ספר רגיל. כי להיות פה זה לרצות לעשות משהו משמעותי – לתרום לחקלאות בארץ, ללמוד למידה ממוקדת… להיות באדם ואדמה זה לעשות יותר ממה שצריך, זו חוויה לגמרי אחרת".
"החוויה שלי מאדם ואדמה היא חוויה מאוד מיוחדת. אני עוברת אתגרים, חוויות, קשיים ודרך ארוכה. אבל בסוף הכל משתלם, בעייני אדם ואדמה זו זכות! לקום בבוקר בידיעה שזה לעשות טוב למישהו שצריך את זה. ההרגשה של העצמאות זה הכל."